Hem » 3 saker att göra i Eskilstuna

3 saker att göra i Eskilstuna

Bland alla saker man kan göra i Eskilstuna, kommer här tre förslag. Eskilstuna är en alldeles utmärkt utflyktsstad, där det är extra spännande att undersöka verkstadsindustristadens omstöpning till modern kunskapsstad. Fler tips finns på Utflyktskartan.

Retuna

Vi får erkänna att vi visste väldigt lite om Eskilstuna före vårt besök. Kul dialekt, industristad, Kent och – Retuna. Retuna är – vad vi förstått – världens första återbruksgalleria. Det innebär att du handlar precis som i vilken shoppinggalleria som helst, där det finns flera butiker med olika inriktning – barnkläder, elektronik, heminredning, böcker. Skillnaden är att allt som säljs är begagnat, och ofta är det återbrukat på ett kreativt sätt, alltså upcyclat. Men det finns också mycket som ”bara” är andrahand, men uppsorterat och snyggt presenterat.

Vi kom därifrån med fyra böcker à tio kronor, efter att ha kastat långa blickar mot samlingen begagnade trädgårdsredskap och ett helt underbart sarityg. Begränsning, Karin och Kristian, begränsning!

För den som inte är Tunabo av födsel eller ohejdad vana är Retuna lite knepigt att hitta, trots Google maps. Det ligger vid återvinningsstationen, alltså långt ut från centrum. Enklast är att resa hit med bil men buss går också. Instruktioner här.

Rademachersmedjorna

En trivsam miljö, väl värt ett besök. Ursprungligen är det platsen för en smidesmanufaktur på 1600-talet, och i dag är det ett friluftsmuseum som ligger mitt i centrala Eskilstuna. Här kan du fika eller shoppa något från konsthantverkarna som verkar i de gamla smedjorna. Det finns också museer och utställningar att besöka.

Vi var där kvällstid när allt var stängt, men det var en fin kväll och det satt människor kvar och pratade vid stugorna, så vi fick något av en känsla av hur det kan ha varit då, för fyrahundra år sedan.

Strandpromenad

Inget slår väl en riktigt fin strandpromenad, och i Eskilstuna går den längs Eskilstunaån. Är du på museihumör kan du besöka Eskilstuna stadsmuseum, Munktellmuseet eller – om du gör en avstickare – Eskilstuna konstmuseum.

Längs promenaden kan du också njuta av grönt, exempelvis i Stadsparken. Men det vi tyckte var mest fascinerande var kontrasten mellan de historiska industribyggnaderna – i dag välhållna och med nytt innehåll – och det moderna Eskilstuna, där Mälardalens universitetsbyggnad är ett utropstecken. En fin promenad som gav mycket att fundera över.

Rulla till toppen
Scroll to Top