Hem » En promenad i Malmö med sikte på design och kultur

En promenad i Malmö med sikte på design och kultur

Sveriges Bästa Utflykters Karin gick på en promenad i Malmö, och siktet var inställt på design, konst och kultur. Så häng med på en runda med rikliga möjligheter till att uppleva konst, design och vacker arkitektur. Och så klart blir det shopping och massor med fika!

Form Design Center – Formargruppen – Gamla Väster

Jag börjar mitt i centrum, vid Lilla Torg, där Form Design Center ligger. Form har funnits i nästan sextio år och har varit en populär plats för designintresserade sedan dess. Centret har byggts om de senaste åren och nu hittar du en kul shop och ett café på nedre plan, medan utställningar och barnverkstad finns på de två övre våningarna. Toa finns en trappa upp. Stängt måndagar, gratis inträde.

På hörnan Larochegatan-Engelbreksgatan ligger Formargruppen, som är ett konsthantverkarkollektiv. Här finns många saker som jag villhöver. Köper en present designad av Stefanie Hums till min syster, och går sedan Tegelgårdsgatan ner. På min väg finns designbutiken Olsson & Gerthel som är värt ett långt besök. Restaurangen Julie Vinbar har också en deli med ett säsongsdrivet sortiment av hantverksostar, charkuterier och annat gott.

Slottsparken – Slottsträdgårdens kafé – Malmöhus

Jag går över gatan och in i Slottsparken, som sommartid är ett av Malmöbornas vardagsrum. Njut av trädens skugga och passa på att vila lite vid kanalkanten. Kanske åker sightseeingbåten Rundan förbi.

Har du sett något av trädgårdsprogrammen på SVT? Här ligger Slottsträdgården, där många av tevekändisarna jobbat eller jobbar. Om du är trädgårdsintresserad så är det här ett måste-stopp. Du kan få en riktig gofika på Slottsträdgårdens kafé.

Vill du förlänga din promenad kan du göra det här med ett besök på slottet Malmöhus. Det är ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott, och väl värt ett besök bara för det. Men här finns dessutom Malmö museer med utställningar, akvarium och visningar. Längst upp i slottet ligger Malmö konstmuseum.

Saluhallen – Malmö Live – Fiskehamnspromenaden

Men jag vänder upp tillbaka på Slottsgatan, går förbi Gamla hovrätten och därefter över Hovrättsbron. Snett framför mig har jag den nya hovrättsbyggnaden, ritad av danska Schmidt Hammer Lassen Architects. Du fortsätter gatan fram till Malmö saluhall. Inrymt i ett gammalt godsmagasin finns denna nu mäkta populära, moderna saluhall, ritad av Gert Wingårdhs arkitektkontor. Här äter du god lunch eller shoppar bland av alla delikatesser som trängs här.

Precis bredvid saluhallen finns några riktigt höga hus, och det är konsert- och hotellkomplexet Malmö Live, även det ritat av Schmidt Hammer Lassen. Inne i och längs med Fiskehamnspromenaden finns flera konstverk att upptäcka. Karolina Erlingssons lågmälda verk Minnenas hav finns i parken precis vid Malmö Live. Birgit Nilssons bro – som tar dig tillbaka till det äldre centrum – är musikaliskt konstverk av Kim Hedås. Snett till höger ser du en byggnad som ser ut som ett tillknycklat W. Det är Urbana hängsel, FN-utbildningen World Maritime Universitys byggnad, ritat av danska arkitekten Kim Utzon.

Adelgatan – Östergatan – Drottningtorget

Nu börjar vi komma på upploppet på vår promenad i Malmö. Följ kanalen tills du kommer till Savoy hotell, där du går en liten bit uppför Hamngatan. Där ligger bland annat smyckesbutiken Lotta Jewellery. Konditori Katarina ligger på hörnan in mot Adelgatan, som du följer. På Adelgatan finns också högklassiga restaurangen Sture och sopprestaurangen La Soupe, och sedan glider Adelgatan omärkligt över i Östergatan. Fortsätt framåt, så har du Raw food shop med ekologiska matvaror på höger sida och lite längre fram två eldoradon för byggnadsvårdare: Byggfabriken på vänster sida av gatan och Qvesarum lite längre fram på höger.

Fortsätter du fram till till Drottningtorget finns fantastisk italiensk glass på Dolce Sicilia och skönt franskinspirerat häng på Boulebar. Ibland är det Bondens egen marknad på torget.

promenad i malmö patisserie david

Men jag stannar i höjd med Byggfabriken för att köpa en burk färg och djupdyker slutligen i det franska på Pâtisserie David. Det är ett av mina absoluta favoritcaféer och -bagerier, och här landar jag efter min promenad i Malmö med en härlig flan och en kopp kaffe. Une merveilleuse façon de terminer une promenade!

patisserie david
Tittar du noga hittar du konst inspirerat av patisseriet, gjord av Madeleine Pyk.

Fler tips för en promenad i Malmö

Du hittar fler tips i Malmö på Utflyktskartan.

Rulla till toppen
Scroll to Top