Hem » Höganäs historia genom 5 parker
Höganäs historia genom 5 parker

Höganäs historia genom 5 parker

Gör en utflykt genom Höganäs historia! Hur kunde skånska Höganäs gå från fattigt fiskesamhälle via gruvindustri till dagens bokläsande kulturstad av idag? Svaret hittar du i stadens parker enligt Kristian Olsson Lilja. Följ med på en platsvandring i regi av Sveriges Bästa Utflykter, enligt oss.

Erik Ruuths-parken

Ruuth Höganäs historia
Eric Ruuth. Källa: Wikimedia..

Historia i Höganäs är till en stor del Höganäsbolagets historia.

Eric Ruuth står staty som grundare av den stenkolsgruva som senare ska bli Höganäsbolaget. Ruuth förmår fiskarna på orten att arbeta i gruvdriften, för en åtskilligt tryggare årsinkomst. Höganäs inre perforeras med gruvgångar likt en herrgårdsost. För övrigt en ostsort som denne franskinspirerade lantmarskalk också ligger bakom produktionen av, då han starkt ogillar svenska ostars smak.

Läs mer här om parken och Ruuth.

Mer om Ruuth och herrgårdsosten.

Kaptenens trädgård

Kaptenen Höganäs historia
Tillhör Armémuseums arkiv.

Under 1830-talet utvecklade Höganäsbolaget tegel- och keramikindustrin. 1880 tar Kapten Åke Nordenfeldt över som disponent och möter klart missnöjda gruvarbetare. Detta konstverk av Ulla Viotti är gjort för att du ska förstå varför. Gå in i det och känn efter. Läskigt, någon?

Här kan du läsa om Kaptenens trädgård.

Bruksgatan – Kopparslagaregatan

Är arbetarnas känsla av klaustrofobi och instängdhet inbillad? För att få en uppfattning om det kan du på plats beskåda hur stor en vagn var. Du kan också, utanför bolagsportarna, kika in på loket som användes nere i gångarna. Vad klagar arbetarna egentligen på? Svaret hittar du i nästa park!

Troligen var det på 1890-talet som gruvarbetarna radade upp sig så här prydligt. Längst t. h. i bild ses ingenjör H. A. Mueller, Höganäsbolagets krönikör som bland annat skrev om 100-årsminnet. Källa: Höganäs kommuns bildarkiv.

Sjöcronas park (Tivoliparken) – Tivolihus

Tivolihuset
Tivolihuset på 1930-talet. Källa: Höganäs kommuns bildarkiv.

Disponent Sjöcrona (kapten Nordenfeldts företrädare) anlägger 1855 denna park, långt innan bråket startar. År 1899 agerar kaptenen resolut och bygger Tivolihuset. I den stora salen ska arbetarna få umgås på ett trevligt sätt och inte ägna sig åt politik. Om arbetarna ska hålla tal, ja, då måste kaptenen granska det i förväg!

Här kan du läsa mer om Sjöcronas park.

Folkparken

Folkparken Höganäs historia
Arbetarkommunens bibliotek i Folkparken omkring 1925. Styrelsen bestod av fr. v. sekr Åke Olofsson, kassör G.Z. Karlsson, ordf Knut Nilsson, vice ordf Harald Fredin och bibliotikarie Nils Svensson. Källa: Höganäs kommuns bildarkiv.

I Höganäs blir år 1907 Månstorpsgården med 79 tunnland till salu. Genom en våghalsig affär förvärvar en arbetarförening allt. Nu är det fritt fram att organisera och roa sig utan övervakning. Men framför allt: under 1920-talet inrättar Arbetarnas Bildnings Förbund sitt bibliotek här.

Så vad handlade grälet om? Kanske om känslan av att inte räknas in i samtalet. För vad är nyckeln till frihet och oberoende om inte kunskap och bildning?

Här läser du mer här om Folkparken.

Historian i Höganäs tar oss till … Blå Hallen – Summer book festival

När keramikproduktionen tar fart efter första världskriget behöver Höganäsbolaget fler förråd och lagerutrymmen. Blå Hallen – som huserar bokfestivalen – står färdigt 1919. Istället för smutsigt kol kan tåget nu köra in för smidig lossning och lastning av det eleganta lergodset. Höganäs blir nu liktydigt med design och god smak.

Här kan du läsa mer här om Blå hallen.

Tivoliparken – Kulturnatten

Tivolibunkern
På toppen av Tivolibunken. Tivolibunken var för övrigt ett mycket populärt ställe för tefatsåkning under forna vintrar. Källa: Höganäs kommuns bildarkiv.

Höganäs första schakt 1804 var Brorsbacke. På dess 14 meter branta slagghög byggs under de båda världskrigen här ett utkikstorn för flygspaning. Dagens torn på Tivolibunkern är nybyggt, men utsikten är kvar, gå upp och spana.

Namnet ”Sjöcronas park” tappades bort någonstans på vägen. I folkmun döps den istället om till Tivoliparken. Och kallas så än idag.

Läs mer här om schaktet.

Köpmansgatan

Järnex
Järnex i Höganäs har flyttat från Sundstorget till f d Konsumvaruhuset vid Kyrkplatsen. Flytten ägde rum den 9 okt. 1974. På bilden ses järnhandlare Jan Eriksson med fru. Eriksson började sin bana i Höganäs som anställd hos Järsö, vars affär han sedan övertog och döpte om till Järnex. Källa: Höganäs kommuns bildarkiv.

En sidoeffekt av klassresans Sverige blir tyvärr att varuhus konkurrerar ut små, familjeägda butiker, men Höganäs tycks ganska förskonat. Bilden är från 1974, samma år som uppslagsverket Bra Böckers Lexikon började säljas.

En ny arbetsgivare har kommit till staden för att erbjuda trygga arbeten, och Bra Böcker omvandlar bilden av Höganäs på nytt. För i slutet av 1980-talet får förlaget det nobla uppdraget att ge ut den svenska Nationalencyklopedin. Bruksorten Höganäs hamnar därmed i kulturens finrum, och Höganäs historia tar ytterligare ett steg. Inte illa, va?

Här kan du läsa mer om Bra Böcker.

Kristians historia – Höganäs historia

höganäs historia
Stadsbiblioteket Övre har det trångt mellan hyllorna. Foto 1958. Tivolihuset. Källa: Höganäs kommuns bildarkiv.

Tycker du historia är spännande? Det tycker vi på Sveriges Bästa Utflykter också, och under årens lopp har Kristian Olsson Lilja samlat på sig många spännande historier som han vill dela med sig av.

Så följ Kristians historia för en fördjupad känsla av utflyktsmålet.

Vill du guidas runt av en person som levandegör hela Höganäs? Då ska du kontakta Gunnel Wounsch på den här länken.

Rulla till toppen
Scroll to Top