Hem » Om oss som gör Sveriges Bästa Utflykter
Om oss som gör Sveriges Bästa Utflykter - kanin på dunkers

Om oss som gör Sveriges Bästa Utflykter

Så här är det med oss som gör Sveriges Bästa Utflykter:
Det hela började med att vi – Karin Lilja och Kristian Olsson Lilja – flyttade från Malmö till den lilla skånska orten Höör 2005.

En väninna hörde av sig och ville åka på utflykt i trakterna, och vi insåg att att vi inte hade en susning. Det blev en lyckad utflykt ändå – för det blir det ju när vädret är fint, man hittar kantareller och alla är på sitt bästa – men något klack till i oss. Det här kunde bli bättre.

Nyårsdagsmorgon 2006 vaknade Karin tidigt och hade en idé: Hon skulle göra en utflyktsblogg för hela Skåne!

Det blev bloggen Utflykt Skåne. Idén var att åka och besöka olika utflyktsmål, ta foton och beskriva varje ställe. Till slut blev det mer än hundra utflyktstips.

Det var en lärorik tid på många sätt. Bloggen blev populär och utflyktsåkare hörde av sig med ris och ros. Ju fler utflyktsmål Karin och familjen besökte, desto bättre blev de på att skanna av vad som gör en plats till en riktigt bra ställe att besöka.

Vad är en bra utflykt?

Vi hade små barn under Utflykt Skåne-tiden, och en helt vanlig utflykt eller ett besök på ett fik var komplicerat. Fanns det skötbord? Behövde vi packa en matsäck eller fanns det glass på stället vi ville till?

När en nära släkting blev rullstolsbunden förstod vi hur många utflyktsmål som var helt hopplösa för funktionshindrade. Samtidigt kunde vi hurra över de många platser som sett till att välkomna alla oss som rullar – barnvagn, rullstol eller vad det nu kan vara. Men det var svårt att veta på förhand vilka ställen som var tillgängliga på riktigt.

Hunden Tintin blev vår familjemedlem och följeslagare under några fina år, och med honom komplicerades utflykterna ytterligare. Får man ta hunden med sig in på fiket?

Alla dessa erfarenheter blev en del av våra utflyktstips.

Kristian Olsson Lilja.

Kristian engagerade sig i Utflykt Skåne först 2013. Inför sportlovet låg alla aktiviteter utspridda på 33 olika kommuners hemsidor, vilket omöjliggjorde all utflyktsöverblick. Därför tog han på sig uppgiften att samla dem alla i en nedladdningsbar och utskrivbar sportlovsguide.

Att just göra sportlovsguider förstod vi raskt var ett alltför omfattande arbete för en privatperson, men själva tanken med att ge bättre överblick och paketera utflyktsmålen på ett smartare sätt väcktes då.

Kristian, som är grafisk formgivare och redaktör, fick i uppdrag av kommunerna i mellersta Skåne att ta fram en turisttidning och en karta till Höör, Hörby och Eslövs utflyktsmål. Ett roligt uppdrag, där Kristian kom i kontakt med besöksnäringen och började förstå en del av de utmaningar som finns där. Kartan ritade han för hand, och här föddes en idé: en riktigt bra utflyktskarta!

Hans kollega, designern Marie-Louise Friberg, skapade grunddesignen till den första utflyktskartan som Kristian sedan gjorde. Hon hittade även på namnet: Sveriges Bästa Utflykter! Även om den första kartan ”bara” gick till Österlen, så var siktet inställt på hela Sverige från första början.

marie-louise friberg
Marie-Louise Friberg, Kristian Olsson Lilja och Karin Lilja.

Idén var att skapa hela utflyktsdagar inom specifika, utflyktstäta områden. Allt paketerat i en snyggt formgiven trycksak, enkel att ha med sig i bilen men också trevlig nog att ge bort som present. Kartorna i utflyktsguiden ritade Kristian utifrån vår ”enligt oss”-princip, nämligen att tillsammans med lokalbefolkningen på de olika utflyktsmålen designa de olika utflyktsdagarna.

I den tryckta serien Sveriges Bästa Utflykter har hittills följande områden kommit ut:

  • Österlen
  • Bjäre och Kullen
  • Malmö/Lund (även på engelska)
  • Öland
  • Bohuslän
  • Mälaren

SVT:s intervju med Kristian och våra barn under sportlovet 2013.

2018 drabbades Utflykt Skåne av en hackerattack. Visst hade Karin gjort backup på bloggen, men eftersom hon var i fas i livet när mycket förändrades – bland annat bytte hon jobb – så beslöt hon sig för att istället lägga ner verksamheten. Det var dags för något annat.

Utflyktspodden

Som ni kan förstå har det blivit en hel del snack om utflykter hemma vid köksbordet genom åren. (Och ja, våra barn är rätt trötta på det!) Eftersom Karin gillar att lära sig mer om kommunikation och olika tekniker, kom vi på att vi kunde göra en video-podd för att fånga in vårt blabbande om utflykter.

I podden tar vi upp allt möjligt utflyktsrelaterat, och så borrar vi i frågan under en kvart, tjugo minuter. Det kan handla om skogsskräck, hemester och om det är okej att känna sorg på en utflykt. Andra ämnen vi avhandlat är skolutflykter, skillnaden på en resa och en utflykt, utsikter, tåg, utflyktsdejter och mycket mer. Vi är alltid på ett sjyst utflyktsmål, så samtidigt får du ett utflyktstips. En utflykternas kinderegg, alltså!

Till Utflyktspodden

Utflyktspodden är ett vilande projekt men inte avslutat, så när vi har lite mer tid över kommer det säkert fler poddar. Det finns till och med ett inspelat men inte klippt avsnitt från Ales stenar, så det kan komma ett nytt avsnitt när man minst anar det. Prenumerera gärna på Youtube!

Sveriges Bästa Utflykter – igen

Du som läst ända hit kan kanske tycka att vi gjort allt inom utflyktstipsgenren. Någonstans tänkte vi efter alla dessa år att vi borde lägga av och göra något annat istället. Men så slog det oss att vi faktiskt inte kombinerat alla dessa erfarenheter som vi gjort genom åren. Tagit det bästa från Utflykt Skåne, utflyktsguiderna, Sportlovsguiden och Utflyktspodden. Använt den kunskap om vad som gör den allra bästa utflyktsdagen och verkligen besvarat frågan vi haft med oss ända sedan 2006: Vad ska vi göra på söndag? Av allt detta har vi gjort Sveriges Bästa Utflykter.

Så vi är på det igen. Hoppas du får stort nöje av våra utflyktsmejl, utflyktskarta och blogg. Följ med oss på nya äventyr!

Mer om oss som gör Sveriges Bästa Utflykter

Karin Lilja
Karin Lilja på utflykt till Kopparhatten, Skåne. Karin har en bakgrund som utbildad biolog och journalist. Under uppväxten var hon scout och vandrade, paddlade, seglade och tältade på många ställen. Hennes första betalda uppdrag som skribent var att göra Lunds första officiella guide till naturområden i kommunen. Hon har alltid varit intresserad av det goda i livet, framför allt mat, och gjorde redan under universitetstiden en egen guide till de bästa kaféerna. Den fanns i ett exemplar.

Karin Lilja, karin@sverigebastautflykter.se

OM oss som gör Sveriges bästa utflykter Kristian Olsson Lilja
Kristian Olsson Lilja tittar till utflyktsguiderna Sveriges Bästa Utflykt hos en av återförsäljarna, Mölndals museum. Kristian har en bakgrund som grafisk formgivare och redaktör. Han har bland annat arbetat med tidningarna Nöjesguiden och Hennes. När det kommer till utflykt är han noga med att det ska bli en helhet. Man ska inte behöva flänga runt utan istället kunna njuta av platsen man kommit till. En riktigt god kopp kaffe och ett gott bakverk är sällan fel, enligt Kristian.

Kristian Olsson Lilja, kristian@olforlag.se

Rulla till toppen
Scroll to Top